Wyszukiwarka
zupa warzywna z serem topionym
- 30 g masła
- 1 duża cebula dronbo posiekana
- 1 duży por drobno posiekany
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 50 g mąki
- 1,5 l wywaru z warzyw
- 3 marchewki pokrojone w kostkę
- 150 g zielonej fasolki pokrojonej na 2 cm kawałki
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plasterki
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 200 g ziemniaka pokrojonego w kostkę
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- liść laurowy
- 300 słodkiej śmietanki
- 300 g sera topionego z ziołami
- sól i pieprz
- W żeliwnym garnku roztopić masło. Dodać cebulę, por i czosnek. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez 8 minut od czasu do czasu mieszając.
- Dodać mąkę i zasmażać przez 2 minuty. Stopniowo dodawać bulion i stale mieszając doprowadzić do wrzenia
- Dodać marchew, fasolkę, seler naciowy, pietruszkę, tymianek i liść laurowy. Gotować przez 10 minut
- Dodać ziemniaki i gotować jeszcze przez 20 minut.
- Usunąć liść laurowy, dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Stopniowo dodawać ser topinony i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem.