logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



zupa warzywna z serem topionym

garnek żeliwny garnki żeliwne zupa warzywna z serem topionym
  • 30 g masła
  • 1 duża cebula dronbo posiekana
  • 1 duży por drobno posiekany
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 50 g mąki
  • 1,5 l wywaru z warzyw
  • 3 marchewki pokrojone w kostkę
  • 150 g zielonej fasolki pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 200 g ziemniaka pokrojonego w kostkę
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • liść laurowy
  • 300 słodkiej śmietanki
  • 300 g sera topionego z ziołami
  • sól i pieprz
  1. W żeliwnym garnku roztopić masło. Dodać cebulę, por i czosnek. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez 8 minut od czasu do czasu mieszając.
  2. Dodać mąkę i zasmażać przez 2 minuty. Stopniowo dodawać bulion i stale mieszając doprowadzić do wrzenia
  3. Dodać marchew, fasolkę, seler naciowy, pietruszkę, tymianek i liść laurowy. Gotować przez 10 minut
  4. Dodać ziemniaki i gotować jeszcze przez 20 minut.
  5. Usunąć liść laurowy, dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Stopniowo dodawać ser topinony i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem.